BMW откажа договор од 2 милијарди евра со шведскиот производител Northvolt

BMW откажа договор од 2 милијарди евра со шведскиот производител Northvolt

Со шведскиот производител Northvolt, BMW имаше договор за нарачка од 2 милијарди евра за батерии. Договорот беше вклучен пред четири години. Но, поради заклучокот дека шведската компанија наводно доцни две години и произведува премногу отпад, BMW го откажа договор од 2 милијарди евра.

„Ќелиите што ќе ги испорачува Нортволт беше планирано да се произведуваат со 100% обновливи извори на ветер и хидроенергија. Handelsblatt објави дека BMW неодамна откажа нарачка. Ќе го ангажира Samsung SDI за снабдување со батериски ќелии што му се потребни за сегашните електрични возила.“ – пренесува autoblog.rs.

Но, и покрај сè, BMW сè уште има договор со Northvolt. Договор за снабдување на своите електрични возила Neue Klasse со ќелии на батерии од следната генерација.

„Northvolt и BMW Group заеднички одлучија да ги фокусираат активностите на Northvolt на развој на ќелии на батерии од следната генерација“, рече портпаролот на BMW. „Групата BMW има силен интерес за воспоставување кружен и одржлив производител на батериски ќелии во Европа“.

Сериската верзија на iX3 ќе го означи почетокот на палетата на електрични возила Neue Klasse на BMW кон крајот на 2025 година. Додека вагон моделот е планиран за лансирање во 2027 година. Новата замена за сегашниот iX2 исто така ќе биде дел од семејството Neue Klasse.