Northvolt

BMW откажа договор од 2 милијарди евра со шведскиот производител Northvolt

BMW откажа договор од 2 милијарди евра со шведскиот производител Northvolt

Со шведскиот производител Northvolt, BMW имаше договор за нарачка од 2 милијарди евра за батерии. Договорот беше вклучен пред четири години. Но, поради заклучокот дека шведската компанија наводно доцни две години и произведува премногу отпад, BMW го откажа договор од 2 милијарди евра. „Ќелиите што ќе ги испорачува Нортволт беше планирано да се произведуваат со 100% обновливи извори на ветер и хидроенергија. Handelsblatt објави дека BMW неодамна откажа нарачка. Ќе го ангажира Samsung SDI за снабдување со батериски ќелии што му се потребни за сегашните електрични возила.“ - пренесува autoblog.rs. Но, и покрај сè, BMW сè уште има договор со…
Read More