Mastercard со нови измени

Mastercard

Од Mastercard најавуваат дека од 2030 година треба да воведат големи новини за корисниците. Од европските корисници повеќе нема да се бара рачно да ги внесуваат броевите на нивните картички кога вршат онлајн трансакции.“ вели posolovni.hr, пренесува faktor.mk

Имено информациите што се пренесуваат од CNBC, велат дека Mastercard исто така најавува дека сите картички што ги издава на својата мрежа во Европа ќе бидат „токенизирани“

Mastercard

16-цифрениот број на картичката што се користи за трансакции, ќе биде заменет со случајно генериран токен.

Постепено ќе се укине рачниот внес на картички за е-трговија до 2030 година во Европа. За да се заштитат картичките на потрошувачите од измамнички обиди, според Mastercard, ќе се користи копче со еден клик, наместо тоа.

Секогаш кога ќе сакаат да платат нешто онлајн, корисниците нема да бидат задолжени да внесат лозинки. Причината е што се воведуваат клучеви за пристап кои всушсност ги заменуваат лозинките.

„Mastercard, исто така, ќе им овозможи на клиентите да завршат трансакции со еден клик при наплатата користејќи биометриска автентикација со отпечатоци.“ – понатаму рпенесува faktor.mk

Токенизацијата треба драматично да го намали бројот на измами“. – наведува Mastercard.