ОСИГУРУВАЊЕ

Водич кон сигурна иднина: Управување со Ризици и планови

Водич кон сигурна иднина: Управување со Ризици и планови

Ние сме тие што ја создаваат иднина та. Што ќе посееме, тоа ќе пожнееме. Но, колку сме сигурни дека земјата е плодна и дека не правиме грешки? Алудираме на осигурување и одговорно планирање на иднината, како и за критиката како важен дел од тие планови. Во рамките на планирањето на вашата иднина, зборуваме за личната одговорност. Дали критиката е важен дел од тоа? Дали е важно навремено да се соочиме со себе и да ги испитаме нашите грешки? Значи, дали можеме да бидеме сигурни дека никогаш не правиме грешки? Осигурувањето станува неизбежен дел од моментот кога почнувате да ја обликувате…
Read More
Инвестиција, ризик, одговорност! – Во што треба да се вложи?

Инвестиција, ризик, одговорност! – Во што треба да се вложи?

Ризикот постои, но во што треба да се инвестира? Во фактот што има ризик. Вистина е дека сите ризикуваме, од кога доаѓаме на светот. Ризик е самата идеја на создавање на нешто. Ризик е да започнете нова врска, да родите деца, да станете предприемач. Сè што правиме е ризик. Свесноста за овој ризик ни помага да имаме правилна фокусираност. За да ја промениме нашата фокусираност од креирање на животен стил полн со страв, треба да разгледаме концептот на заштита. Само тогаш нема да бидеме толку опседнати со стравот. Кога го земаме осигурувањето како инвестиција, ние го избегнуваме стравот да има…
Read More
Финансиската писменост e клучна за донесување здрави финансиски одлуки – Интервју со Александра Танатарец, Раководител во сектор за наплата во СН Осигурителен Брокер

Финансиската писменост e клучна за донесување здрави финансиски одлуки – Интервју со Александра Танатарец, Раководител во сектор за наплата во СН Осигурителен Брокер

Финансиската едукација не води кон создавање на систем кој би генерирал поквалитетни финансиски производи. Тоа е процес преку кој индивидуите го подобруваат своето знаење во врска со финансиските производи и концепти. Преку информации и совети граѓаните стануваат свесни за финансиските ризици и можности. Понатаму, преку одредени акти знаат да ја подобрат финансиската благосостојба. Мал е процентот на поединци со високо финансиско знаење, особено во областа осигурување. Истото, укажува на потребата за преземање конкретни чекори. Чекори во насока на подигнување на општото ниво на финансиска писменост на населението во Република Македонија и донесување на правилни финансиски одлуки. На оваа тема, разговараме…
Read More
„ОТВОРЕН ДЕН НА УКЛО“ – Студентите заинтересирани за дејноста осигурување

„ОТВОРЕН ДЕН НА УКЛО“ – Студентите заинтересирани за дејноста осигурување

ТРЕТИОТ ОТВОРЕН ДЕН НА УКЛО е настан кој се одржа во Охрид, а истиот од своја страна претставува успешен пример за партиципативен пристап и активно партнерство кое прогресира околина за младите и студентите да останат во регионот. Да ги стават на располагање своите вештини на локалната заедница. Инаку, Третиот отворен ден на УКЛО И ПРИЈАТЕЛИТЕ, се одржа под мотото ПОВЕЌЕ ОД ОБРАЗОВАНИЕ“. Официјалното отворање беше од страна на Ректорот на УКЛО, Проф. Д-р Игор Неделковски и Деканката на ФТУ Охрид, Проф. Д-р Снежана Дичевска. Компаниите и единиците на Универзитетот, после двете панел дискусии, можеа да ги презентираат можностите за кариерен…
Read More
Велигденска акција за патничко осигурување

Велигденска акција за патничко осигурување

СН Осигурителен брокер АД Битоласо голема промотивна велигденска акција. Имено оваа компанија постојано нуди поволности за своите клиенти, а овој пат во име на велигденските празници, СН Осигурителен Брокер, овозможува обезбедување патничко осигурување за 90 дена по цена за 30 дена. „За само 1.142 денари, купувате 90 дена кои може да ги искористите во наредните 365 дена. Пакетот ја опфаќа територијата на Европа без Швајцарија. Покритието е без франшиза. Со дополнителни 308 денари имате можност да го проширете пакетот со осигурување и на багаж.“ - велат од компанија, а за повеќе информации прочитајте на веб страната на осигурителното брокерско друштво.
Read More
Искршени ветробрански стакла, вдлабнати хауби… – Каде во овој случај?

Искршени ветробрански стакла, вдлабнати хауби… – Каде во овој случај?

Социјалните и економските промени влијаат на различни аспекти од нашето општество, вклучувајќи ги и деструктивните постапки кои понекогаш се случуваат. Важно е да бидеме свесни дека непредвидливоста е дел од животот, и дека сè може да се случи во било кој момент. Во тесктот подолу го разгледуваме ризикот и непредвидливата непогода што може да му нашетети на возилото. Своевремено штетата се случува и од временските неприлики, па во контекст на тоа, АИФ  разговараше со неколку опсигурителни агенти кои ни објаснија повеќе околу каско осигурувањето. -Во денешното време, возилото не е само средство за превоз, туку и значаен дел од секојдневието.…
Read More
Стратегии, долгорочни планови – Како до правилни инвестиции?

Стратегии, долгорочни планови – Како до правилни инвестиции?

Планирање на иднината: Како вашите денешни одлуки влијаат на животот во староста? Ова е динамично време, простор во кој забораваме на конкретниот фокус кон инвестициите. Кои се правилни инвестиции и во што е најдобро да инвестирам? Кога зборуваме за долгорочните планови, истовремено ги опфаќаме и последиците на одлуките. Сепак, како што ни приближува староста, многумина почнуваат да го фокусираат прашањето: „Дали би можел нешто да направам поинаку?“ Експертите советуваат дека е критично да се земат предвид долгорочните последици од нашите сегашни избори. Ова не само што влијае на финансиската стабилност, туку и на емоционалното и физичкото здравје во поодминатите години.…
Read More
Ниската економска моќ на населението директно влијаат кон перцепцијата дека осигурувањето е трошок, а не инвестиција! – Што е осигурувањето?

Ниската економска моќ на населението директно влијаат кон перцепцијата дека осигурувањето е трошок, а не инвестиција! – Што е осигурувањето?

Ниската економска моќ на населението и навиките на осигурување, т.е. перцепцијата дека осигурувањето е трошок, а не инвестиција, директно придонесуваат кон помала густина на осигурување во однос на регионот, но доколу се сфати потенцијалот на самиот ризик, неминовна е потребата од заштита. Еден од најчестите митови што го слушаме е оној што тврди дека нашите го мисли одредуваат нашиот живот. Кога размислуваме за сопствените цели и кога креираме „сценарија“, треба да разгледаме алтернативи. Независно од нашите планови, постои ризик од неуспех. Токму затоа е важно да не се фокусираме исклучиво на позитивното, но... Секогаш има едно ама. Што кога тој…
Read More
Историскиот пат на Лојд: Од трговијата на робови до најголемиот светски пазар за осигурување

Историскиот пат на Лојд: Од трговијата на робови до најголемиот светски пазар за осигурување

Во претставувањето на веб-страницата на Лојд - најмоќниот осигурителен пазар во светот, се разоткрива централната улога во модерната економија. Таму е запишано: „Лојд е водечки пазар во светот за комерцијални, корпоративни и специјални решенија за ризик. Преку колективната интелигенција и експертизата на преземачите и брокерите на пазарот, го споделуваме ризикот за да создадеме похрабар свет…“. Лојд е најголемиот осигурителен пазар во светот, но што се крие зад целата приказна? Почетоците… Назад во 1688 година, во срцето на Лондон, група на морепловци, трговци и интересенти за набавка на стоки редовно се собирала во една таверна. Како да таа била збирното место…
Read More
Планот Б: Клучот за превенција на животни непогоди и финансиска сигурност

Планот Б: Клучот за превенција на животни непогоди и финансиска сигурност

Последиците од непредвидените настани можат да бидат катастрофални, а финансиската нестабилност е нивниот главен соучесник кој сериозно може да го спречи вашето животно „патување“. Како да се намали емотивниот стрес и финансиската несигурност во моменти кога ризикот навистина се случува? Свесно или несвесно, понекогаш граѓаните создаваат слика за себе што е далеку од реалноста кон која се стреми. Таа слика всушност не го вклучува круцијалниот момент каде планот Б мора да стигне до целта. Што подразбира планот Б? Планот Б треба секогаш да го имаме. Резервната „фуснота“ во џебот што ќе го преведи она што некогаш не можете да го…
Read More