ферари

Новиот V12 мотор на Ферари нема да добие помош од турбо полначи

Новиот V12 мотор на Ферари нема да добие помош од турбо полначи

Новиот V12 мотор на Ферари нема да добие помош од турбо полначи. Шефот за развој на производи на компанијата Ферари, Џанмарија Фулгенци, рече дека додавањето турбо „не им паѓа на ум“. Во неговата изјава за Autocar, Фулгенци истакна дека Ферари користи турбо полначи кога треба да го намали моторот додека ја одржува излезната моќност. Природно аспирираниот V12 кој го напојува новиот модел 12Cylindri, GT наследникот на 812, не се намали, со неговите 6,5 литри кои сега произведуваат 830 коњски сили во новиот суперавтомобил. Меѓу другото, Ферари потроши многу пари за да гарантира дека моторот ќе ги исполни прописите за емисиите…
Read More
Еколошка револуција: Ferrari го воведува моторот со согорување на водород наместо јаглерод диоксид

Еколошка револуција: Ferrari го воведува моторот со согорување на водород наместо јаглерод диоксид

Мотор со внатрешно согурување е имплементирано од Ferrari. Очигледна е амбициозната намера на Ferrari да стане единствен и уникатен бренд – пример за тоа како се станува лидер во еколошките стандарди. Имено, што се однесува до моторите со согорување на водород, тие едноставно согоруваат водород наместо бензин во процес кој не испушта јаглерод диоксид. Токму тука е предноста за постигнување на пиедесталната позиција кога е во прашање еколошката свест. Имено и BMW ја имаше претставено серијата 7 на водород, така да и ова не е некое светско или непознато чудо. Но, ова е прв пат, брендот да изрази желба за…
Read More