пад

Пад на акциите по најавата на Цукерберг дека ќе инвестира во вештачка интелигенција

Пад на акциите по најавата на Цукерберг дека ќе инвестира во вештачка интелигенција

Пред самото отворање на берзите на САД, акциите на технолошката корпорација МЕТА, паднаа за 15 отсто. Тоа се случи откако светски познатиот извршен директор  Марк Цукерберг објави за време на самиот повик за заработка дека инвестициите во (ВИ) вештачката интелигенција, носат профит меѓутоа само на долг период.  Ова е пресврт во одлуките на Цукерберг кој го заинтригира јавноста. Ројтерс пренесува дека Мета изгубила повеќе од 180 милијарди долари од пазарната вредност по падот на нејзините акции. И покрај се, Марк Цукерберг, најави големи инвестиции кои се поврзани со вештачката интелигенција. На конференција за инвеститори за првиот квартал, технолошкиот гигант, пријави…
Read More
Пад на инфлацијата во ЕУ во март за 0,2 процентни поени

Пад на инфлацијата во ЕУ во март за 0,2 процентни поени

– Годишната стапка на инфлација во Еврозоната во март годинава изнесуваше 2,4 отсто, што претставува намалување за 0,2 процентни поени во однос на претходниот месец, кога таа изнесуваше 2,6 проценти. И на ниво на цела ЕУ, годишната стапка на инфлација минатиот месец се намали за 0,2 процентни поени на 2,6 отсто од 2,8 проценти колку што изнесуваше во февруари 2024 година. Според податоците на Европската статистичка агенција – Евростат, во март 2023 година годишната стапка на инфлација во Еврозоната изнесуваше 6,9 отсто, а во цела ЕУ – 8,3 проценти. Гледано по земји членки, минатиот месец најниска годишната стапка на инфлација…
Read More