Кружен тек – Сојузник или непријате? Правила за возење

Кружен тек

Најдобро решение за регулирање на сообраќајот, според статистиката се вели дека е кружниот тек. Но, многу од возачите сметаат дека тој им е најголемиот непријател. Тие како да стравуваат дека засекогаш ќе останат внатре во т.н. маѓепсан круг, кој всушност и не е толку комплициран. Во продолжение наидовме на неколку совети, па доколку ги следите истите, гарантирано е дека нема да се загубите. На кружен тек, експертите тврдат дека нема сообраќајни незгоди, додека истите најчесто се случуваат на тие места каде има семафори.

Како правилно да влезете и излезете од кружен тек?

Кружен тек
an aerial view of a highway intersection with multiple lanes. generative ai.

Ако сакате да излезете на првиот излез, влезете во првата десна (надворешна) лента и вклучете го десниот трепкач.

Доколку излегувате на другиот излез, можете да возите по двете ленти, но важно е да влезете во десната лента од десната, а во левата од левата, т.е. секогаш да го следите продолжението на коловозната лента по којашто возевте пред да влезете во кружниот тек.

Секако понатаму е можеби малку повеќе од комплицирано, а доколку сакате да се информирате, прочитајте тука.