Комбе кое не остана долго во производство – Носталгично низ историјата: Dacia D6 Estafette

комбе

Dacia D6 Estafette е лесно комерцијално комбе со погон на предните тркала, за прв пат претставено во 1959 година како Renault Estafette. Во договор со француската компанија, производството беше пренасочено во Романија.

комбе

Дел од компонентите потекнуваа од фабриката на Рено. A овој модел на комбе долго 407 см, се продаваше на локалниот од 1975 до 1978 година пазар.

Сепак, комбето не се задржа на пазарот на пиедесталното место. За четири години се составени само 642 Dacias. Повеќето од нив биле купени од поштата. Моторот и сите негови додатоци (освен куќиштето на пумпата за вода и филтерот за воздух) беа споделени со оние на моделот Dacia 1300 од романско производство. Системот за сопирање, прозорците, таванските светла, гумите и тапацирот исто така беа од романско производство.

izvor