БАВАРСКИОТ ПРЕМИЕР за отповикување на забраната за мотори со внатрешно согорување

Баварскиот премиер и порача на ЕY да се повлечи забраната за мотори со внатрешно согорување.
Маркус Седер, баварскиот премиер повторно со повик кон забраната за емисија на CO2 од автомобилите во цела ЕУ од 2035 година. Тој побара отповикување на забраната за мотори со внатрешно согорување за 2035 година, затоа што според него тоа било сосема погрешно.

Седет исто така забележа: „Нашите производители на возила се глобални лидери во производството на мотори со согорување. Од таа причина е апсурдно да се исклучи технологијата што работи и да се остави на други земји во иднина. Наместо да забрануваме и да ги намалуваме трошоците, треба да дозволиме и промовираме. Федералната влада треба повторно да ја воведе субвенцијата на купувачот за електричните автомобили“.

Прочитајте повеќе на изворот.