Aspark SP600

Соборен рекордот за електрични возила од Aspark SP600

Соборен рекордот за електрични возила од Aspark SP600

Беше само прашање на време кога некој електричен хиперавтомобил ќе го предизвика Rimac Nevera - објави Motor1. На 8 јуни, јапонскиот Aspark со новиот SP600 достигна 438,7 km/h со вградениот Racelogic V-Box (26,7 km/h подобар од Nevera). Тоа значи дека помалку познатиот бренд, го симна од пиедесталот место и трон, хрватскиот ѕвер. Произведен во Италија од Manifattura Automobili Torino, Aspark SP600 беше доведен до границите на АТП полигонот во Папенбург. Невера го постави претходниот рекорд за максимална брзина во 2022 година истата германска патека, а истиот постигна и 23 дополнителни рекорди една година подоцна. Деталите околу автомобилот не се откриени,…
Read More