Хрватска

Приказна за Споменикот на Мерцедес на Имотски: Асоцијација за успех и престиж

Приказна за Споменикот на Мерцедес на Имотски: Асоцијација за успех и престиж

Зад овој споменик на Мерцедес, се крие голема приказна. Историја која всушност зборува за тажната слика на Имотски. Имено назад во 1960-тите и 1970-тите, Имотски „испратил“ илјадници луѓе на „печалбари“. Тие работеле макотрпно во Германија, а дали успеале во туѓина, се гледало по поседувањето на еден автомобил. Мерцедес-Бенц асоцирал на престиж или поседувањето нa овој автомобил значело дека печалбарите успеале. „Тоа беше симбол на успехот…“, рече Иван Топиќ, кој работел во градежништвото во Франкфурт 18 години, пред да се врати во Имотски во 1997 година. Денес, во овој мал град во Хрватска „мерцедес“ излегува од карпа. Скулптурата во природна големина…
Read More