забрана

Забрана за кинеските електрични автомобили во САД

Забрана за кинеските електрични автомобили во САД

Министерка за трговија Џина Рејмонд, во САД, на сослушувањето во Претставничкиот дом изјави: „Кинеските електрични автомобили можат да бидат забранети во САД доколку тоа е во интерес на националната безбедност.“ Според сенаторот Рејмонд, дококу се употребуваат електрични автомобили од Кина или треба нивниот софтвер да се регулира на некој начин или да се забрани на патиштата во САД. „Министерството за трговија е загрижено дека податоците од автомобилите со вештачка интелигенција ќе бидат доставени до кинеската армија“, рече сенаторот. Меѓу другото истакна дека американските електрични автомобили не можат да се возат во близина на болници... Во близина на воени бази и…
Read More
„Дизелите и бензините се практично неопходност“ – Норвежаните ја повлекоа забраната за продажба на вакви нови автомобили

„Дизелите и бензините се практично неопходност“ – Норвежаните ја повлекоа забраната за продажба на вакви нови автомобили

Повлекување на забраната за продажба на нови автомобили на бензин и дизел од 2025 година - Норвежаните се премислија Пред некое време, Норвешка имаше донесено одлука дека од 2025 година, ќе може да се продаваат само електрични возила. A автомобилите со внатрешно согорување, ќе бидат практично забранети. Меѓутoа, деновиве, норвежаните се пемисилија и ја повелкуваат таа забрана. Извршниот директор на Информативниот совет во здружението Oppplysningsrådet för Veitrafiken, за ова ќе нагласи: -Сè уште постои група возачи и служби на кои од различни причини им треба нешто друго освен електричен автомобил. Истата, норвешката асоцијација која ги обединува операторите за патен транспорт,…
Read More