добивка

Toyota со рекордна добивка и приходи – Надминати очекувањата

Toyota со рекордна добивка и приходи – Надминати очекувањата

Јапонската Toyota ја удвои нето добивката на рекордни 4.940 милијарди јени (29,6 милијарди евра) во фискалната година што заврши во март. Приходите изнесуваа 45,1 милијарди јени (270,4 милијарди евра), што е за 21,4 отсто повеќе од претходната година. Со тоа Toyota ги надмина сопствените предвидувања. Тојота го надмина својот рекорден профит од 2850 милијарди во периодот 2021-2022 година и рекорден приход на сите времиња од 37,15 милијарди јени во 2022-2023 година. Јапонскиот производител на автомобили објави дека овогодинешната нето добивка ќе биде помала за 27,8 отсто поради планираните инвестиции и ќе изнесува 3.570 милијарди јени. Движењата на девизниот курс, особено…
Read More