Германија

Сериозни економски последици за Германија доколку ја напушти Европската Унија

Сериозни економски последици за Германија доколку ја напушти Европската Унија

Експерти од германскиот економски институт IW во студија, оценија дека Германија би претрпела сериозна економска штета. Тоа би било траен удар за благосостојбата на луѓето во оваа земја, оценуваат економисти во анализата. Dpa. пишува дека „Алтернатива за Германија (AfD)“, крајно десничарската партија, сака да ја преиспита европската интеграција... И ЕУ да биде само економска интересна група на лабаво поврзани суверени држави. Од иснтитутот IW, чие седиште е во Келн, предвиделе и процениле дека во периодот од пет години доколку Германија излезе од Европска Унија, може да се очекува пад на БДП од 5,6 отсто или околу 690 милијарди евра. „Во…
Read More
Голф ја изгуби титулата на најчесто произведуван автомобил во Германија

Голф ја изгуби титулата на најчесто произведуван автомобил во Германија

Низ историјата во автомобилската индустрија, Голф доста време се имаше задржано на позицијата за најпродаван автомобил во Германија. Титулата оди во други раце, а тоа се случи во педесет годишниот јубилеј на Голф. Сепак, на пиедесталното место сеуште останува модел кој е дел од ова семејство. Станува збор за Фолсфаген кој сеуште е престижен модел на автомобил и е најчесто произведуван, а секако и најбаран во Германија. Новиот лидер во производството е Тигуан, кој сега го носи титулата. СУВ моделот Тигуан, кој неодамна беше лансиран во својата најнова и последна генерација со мотори со внатрешно согорување, успеа да го надмине…
Read More