Тајната функција на потпирачите за глава во автомобилот

потпирачите за глава

Често се мисли дека потпирачите за глава на возачкото седиште се всушност додаток кој ќе го направи возењето поудобно. Но, нивната улога е сосема друга.

Потпирачите за глава во автомобилите имаат безбедносна цел, функција со што помагаат да во потпора при случај на судар. Ова може да ги ублажи несаканите ефекти како последица од немилиот настан… Може да спречи повреда на основата на вратот.

потпирачите за глава

Но, освен оваа примарна цел, постои и нешто друго. Латентната улога на потпирачите за глава, според експертите на Swansway Motor Group е истите да се користат како уред за бегство во итен случај.

Доколку се случи некоја сообраќајна незгода и доколку возачите и патниците не можат да излезат од возилото, потпирачите служат за да го скршат прозорецот.

Портпаролот на Swansea Motor Group изјави:

„Иако може да изгледа чудно што потпирачот за глава може целосно да се извади од седиштето, важно е возачите и нивните патници да бидат свесни за неговата животна употреба“. Повеќето потпирачи за глава може лесно да се отстранат. И тоа со притискање на копчето на дното и извлекување на потпирачот за глава од седиштето“.

Izvor