Автомобилот – Нешто без кое не можеме, но кој стои зад оваа приказна?

Историја на автомобилот – Кој го измислил?

Кој бил првиот човек кој го формирал концептот за автомобилот. Кога точно се зачнала оваа идеја?

Ова прашање е едно од оние што бара многу размислување, без јасен одговор. Историјата на автомобилот е преполнета со разни елементи и започнува уште во 15-тиот век, кога Леонардо да Винчи започнува да ги развива своите дизајни и концепции за транспортни средства.

Се смета дека Карл Бенз, еден иновативен германски инжинер, бил човекот кој го формирал првиот вистински автомобил. Неговиот изум во 1885/1886 година го сметале за првиот практичен автомобил. Автомобилот, кој бил со одлична издржливост и голема ефикасност, се возел за прв пат во историјата на 3-ти јули 1886 година во Манхајм, Германија.Целиот концепт на ова возило, бил основан на големината на неговиот мотор, што му овозможи да функционира со извонредна брзина од 16 километри на час. Беше управуван од 4 тактен, едно цилиндричен мотор со моќност од 0,75 коњски сили. Тоа беше првото возило кое имаше вграден мотор способен да работи со гориво. 

Иако Бенз го креирал првиот практичен автомобил, историјата на автомобилот вклучува и други иноватори, како што бил Вербисти, астрономот кој веќе во 1658 година изработувал парни возила.

Имено, во текот на 1700-тите години, парните мотори беа преовладувачки, но поради нивната голема тежина и неефикасност, парните автомобили не успеаја да донесат револуција во автомобилската индустрија.

Така, историјата на автомобилот е една богата ткаенина од иновации и експерименти, со Карл Бенз како јавен симбол на првата практична реализација на оваа револуционерна идеја.