Форд укинува уште 1.600 работни места

Форд работни места

„Американскиот производител на автомобили Форд планира да укине до 1.600 дополнителни работни места во својата фабрика во Валенсија во Шпанија, како дел од прилагодувањата на капацитетот до почетокот на производството на нов хибриден SUV модел во 2027 година.“ – пренесува autoblog.rs

Поради „ревидираните прогнози за Европа“, светски познатата компанија ги одложи производствените инвестиции во Шпанија во 2022 година. Тогаш потврдија дека до крајот на деценијата шпанската фабрика треба да почне со производство на електрични возила. Истовремено предупредија дека ова нивно производство значи намалување на бројот на работни места.

Имено,поради прекинот на производството на миниван Галакси и С-Макс, во месец март 2023 година, тие објавија дека укинуваат 1.100 работни места. Истото се фокусираше на фабриката во Валенсија. Тие додадоа и дека ќе започнат со производство на нов хибриден SUV модел за европскиот пазар,од 2027 година во Алмусафес. Во областа на Валенсија, но и за други делови од светот.

Форд работни места

Во средата, Форд ги информираше синдикатите дека планира трајно да укине

Форд нагласи дека планира да да отпушти уште 600 работни места. Подготвен е да преговара за можното повторно вработување на преостанатите 1.000 како дел од планираното зголемување на производството почнувајќи од 2027 година.

Можни се преговори за привремено решение за останатите илјада работници за да се премости периодот до почетокот на производството на новото возило“, велат од Форд.

Компанијата има намера да произведува 300.000 автомобили годишно во објектот, објави тогаш шпанското Министерство за индустрија.

Американскиот автомобилски гигант моментално вработува 4.800 работници во фабриката во Валенсија и го произведува само моделот Kuga. Лејн одлучи да укине 2.300 работни места во Германија и 1.000 во Британија. Од 2030 година имаат намера да продаваат само електрични автомобили во ЕУ.