Цените на месото и млечните производи скокаат, најмногу поскапува сирењето – зошто?

Цените на месото и млечните производи скокаат, најмногу поскапува сирењето – зошто? Светските цени на храната во март пораснале што е прв пат во последните осум  месеци-објави Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации(ФАО). Оваа забелешка доаѓа особено од  растот на цените на растителните масла, млечните производи и месото.

Што се случува со цените?

Цените на житото паднале за 2,6 отсто поради големата понуда и конкуренцијата меѓу Европската унија, Америка и Русија. Сепак, шеќерот се зголемува за 5,4 процентни поени поради подобрена прогноза за шеќерната трска во Индија.

Зошто се зголемуваат цените?

Млечните производи скокнаа за 2,0 отсто, а сирењето се истакнува со најголем раст на цени.Цените на месото се повисоки со особено зголемување кај живинското месо, поради различни фактори во секторот.

Загриженост за ситуацијата

Индексот на цените на растителното масло расте веќе осум месеци, достигнувајќи највисоко ниво во последните 12 месеци. Односно, храната и земјоделските производи скокнаа за 7,7 отсто во однос на истиот период минатата година.

Анализа и размислувања

Аграрниот аналитичар Жарко Галетин укажува дека промените во секторите на маслата, месото и млечните производи можат да предизвикаат домино ефекти во глобалниот пазар на храна. Индустријата се приспособува на овие перомени иако со загриженост за можно нови спирални поскапувања на храната.

Заклучок

Следењето на овие трендови е од големо значење од причина што може да имаат големо влијание врз светскиот пазар на храна и економијата во целост.