Доларот падна на Волстрит, а акциите скокнаа

Поради рекордниот раст на пазарите на акции, вредноста на доларот падна. Токму тоа поттикна оптимизам од страна на инвеститорите, трговците, барајќи импликации за каматни стапки, пренесува магазинот pari.mk

Падот на деловната активност во еврозоната се намали во февруари, велат PMI ( податоците на индексот на менаџери за набавки. Причината е што услужниот доминантѕен сектор ја стави во прекин серијата од шест месеци на контракција со што настаа влошуцвање на производството.

Последен пат еврото порасна за 0,34% на 1,0856 долари. Во скоро три недели, порасна за преку 0,5% на највисоко ниво. Ова беше повеќе од очекуваните податоци за француската активност, но разочарувачки за германските податоци.

За 0,3% на 1,2674 долари, порасна стерлингот. Истото се случи откако се покажаа британските податоци PMI чии проценки велат дека економијата го задржа совјот импулс односно моментум на самиот почеток на 2024 година. Додека пак јенот од своја страна беше стабилен на 150,26 за долар. 

Токму ова може да доведе до прва недела на пад на доларот. Односно, погоренаведеното, го остави индексот на доларот кој ја следи единицата во однос на шесте главни врсници да се намали за 0,3% на 103,67 и на пат за неделен пад од речиси 0,6%. Последицата е како што се наведи, доживување на првата недела на пад во 2024.

На доларот влијаеше и широк оптимизам на пазарот кој од некој аспект има корист. Еврпските и јапонските одредници за акции достигнаа рекордни високи, надминувајќи го својот врв достигнат во 1989 година во случајот на Никеи.

И покрај сѐ, за повеќе од 2% за годината е зголемен индексот на доларот. Од страна на Федералните резерви оваа година, трговците ги намалуваат агресивните облози за голем број намалувања на каматните стапки, што ја задржа зелената валута поддржана.

За 0,5 % порасна австралискиот долар на 0, 6584 долари. Имено, според сето тоа, австралискиот долар, се вели дека е чувствителен на ризик. Со падот на доларот, за 0,26% на 0,876 франци зајакна швајцарскиот франк.

Од она што се констатира на состанокот на Банката на федерални резерви, таа не брза за олеснување на постапките што официјалните лица очекуваат дека ќе почнат оваа година да се намалуваат.

Дека ФЕД би започнала со олеснување на стапките во мај, тргоците ги ценат цените со само околу 30% шанса. Тоа е многу помала од пред еден месец од можноста од преку 80 % пред месец денеа, според CME FedWatch Tool.

Истото, следеше после податоците од неодамна кои велат дека потрошувачките цени и цените на производителите во САД се зголемија. Тоа се случи повеќе од очекуваното во месец јануари.

Над едномесечен максимум од 0,6218 долари достигна новозеландскиот долар. „Банката на Нов Зеланд се состанува следната недела, и додека економистите генерално очекуваат банката да ја одржи стапката на готовина на 5,5%, некои гледаат ризик од зголемување“ – пренесуваат pari.mk