Голф ја изгуби титулата на најчесто произведуван автомобил во Германија

голф golf

Низ историјата во автомобилската индустрија, Голф доста време се имаше задржано на позицијата за најпродаван автомобил во Германија. Титулата оди во други раце, а тоа се случи во педесет годишниот јубилеј на Голф. Сепак, на пиедесталното место сеуште останува модел кој е дел од ова семејство.

Станува збор за Фолсфаген кој сеуште е престижен модел на автомобил и е најчесто произведуван, а секако и најбаран во Германија. Новиот лидер во производството е Тигуан, кој сега го носи титулата. СУВ моделот Тигуан, кој неодамна беше лансиран во својата најнова и последна генерација со мотори со внатрешно согорување, успеа да го надмине Голф по бројот на произведени единици.

На третото место се најде Тесла Модел Ипсилон кој е произведен во Германија, а на четвртото место се позиционира BMW Серија 3.

Во продолжение погледнете ја самата еволуција на Голф низ историјата во интересно видео кое го сретнавме на you tube.

фото-you tube/print screen