Германското угостителство на работ на колабирање – Притисокот е голем и врз самите претприемачи

Германското угостителство на работ на колабирање! Германското угостителство ги затвора вратите. Кризата продолжува предвидувајќи тешки времиња во иднина. Со затворањето на рестораните и кафулињата во Германија сѐ уште се слуша звукот на трескот на мали бизниси. Откако пандемијата ја упропасти угостителската индустрија, нови студии најавуваат продолжување на оваа темна сага.

Агенцијата Kreditreform објави статистика која шокира -околу 48 000 компании веќе се затворени, а 6 100 банкротирале. Се прогнозира продолжување на затворање на германското угостителство што ја става целата индустрија во неверојатно тешка позиција.

Патрик-Лудвиг Ханч, водач за истражување на Kreditreform, ја опишува ситуацијата со германското угостителство како почеток на „бран“. Од првата пандемија, секоја година има сѐ поголем број на бизниси кои се принудени да затворат, што означува повеќе од само една криза.

Притисокот е голем и врз самите претприемачи. Според извештаите, само минатата година, секој десетти веќе се откажал од бизнисот. Затворени беа 14 000 локали, а стечајците наскоро може да ги следат. Ханч објаснува дека оваа ситуација е резултат на многу фактори, вклучувајќи ја и владината помош за време на карантинот, која иако првично беше благопријатна, не успеа да ја стабилизира индустријата во долгорочен план. Додека економијата се обидува да се врати на нормално, угостителството уште се бори со последиците од пандемиската криза, а сега и со ударот на инфлацијата. Да се примети дека владата привремено го намали ДДВ-то за угостителските објекти, но редовните стапки се враќаат на сила, оставајќи ги многу малите фирми во несигурност за нивните буџети.